Autologiczna transplantacja komórek macierzystych jako konsolidacja remisji u pacjentów z chłoniakiem z obwodowych limfocytów T – wstępna analiza wyników badań pierwszych 11 pacjentów - Stella-Hołowiecka, Beata; Wieczorkiewicz, Agata; Helbig, Grzegorz; Bober, Grażyna; Wojciechowska, Maria; Najda, Jacek; Kachel, Lucja; Hołowiecki, Jerzy (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Wstęp: Chłoniaki z obwodowych limfocytów T (ang. peripheral T-cell lymphoma – PTCL) charakteryzują się agresywnym przebiegiem i złym rokowaniem. Leczenie wysoko dawkowaną chemioterapią z następczą autologiczną transplantacją komórek macierzystych (ang. auto stem cell transplantation – ASCT) ma na celu poprawę rokowania. Materiał i metody: Jedenastu chorych (mediana wieku 41 lat – zakres 20–65) zostało poddanych zabiegowi ASCT w przebiegu PTCL. W indukcji remisji zastosowano leczenie wg schematu CHOP (cyklofosfamid 750 mg/m2 w 1. dniu, doksorubicyna 50 mg/m2 w 1. dniu, winkrystyna 2 mg w 1. dniu, prednizon 40 mg/m2 w 1.–5. dniu). Mediana liczby chemioterapii do czasu uzyskania odpowiedzi całkowitej (ang. complete resonse – CR) i częściowej (ang. partial response – PR) wynosiła 8 (zakres 3–20). Odpowiedź całkowitą uzyskano u 7 (64%), a PR u 4 (36%) chorych. W leczeniu kondycjonującym u 10 pacjentów zastosowano schemat CBV, a u 1 pacjenta schemat BEAM. Wyniki: Mediana liczby przeszczepionych komórek jednojądrzastych wynosiła 3,5 × 108/kg m.c. (zakres 2,02–6,9), w tym CD34+ 6,2 × 106/kg m.c. (zakres 1,1–17,2). Regeneracja przebiegała następująco: granulocytoza >0,5 × 109/l, mediana po 14 dniach (12–18); płytki krwi >50 × 109/l, mediana po 16 dniach (10–30). Śmiertelność do 100. dnia po ASCT wynosiła 0%. Progresję/nawrót choroby po ASCT zaobserwowano u 4/11 chorych (36%) po medianie 7-miesięcznej (zakres 4–9), z tego 3 pacjentów zmarło w czasie progresji, a u 1 wykonano allotransplantację od dawcy rodzinnego. Obecnie po medianie obserwacji wynoszącej 20 mies. (zakres 6–52) w CR pozostaje 6 z 11 chorych (55%). Szacowane prawdopodobieństwo 3-letniego przeżycia (ang. overall survival – OS) i przeżycia bez progresji (ang. progression free survival – PFS) wynosi odpowiednio 60 i 62%. Wnioski: Autologiczne przeszczepienie komórek macierzystych jako leczenie konsolidujące remisję u chorych z PTCL cechuje się bezpieczeństwem i wysoką skutecznością. Analiza większej grupy chorych i dłuższa obserwacja są jednak konieczne, aby potwierdzić korzyści tego typu postępowania oraz jego wpływ na uzyskanie dłuższego całkowitego przeżycia i przeżycia wolnego od progresji.