Stężenie histaminy w osoczu i tkankach pierwotnych raków przewodowych gruczołu piersiowego - von Mach-Szczypiński, Jaroslaw; Sieja, Krzysztof; Stanosz, Małgorzata; Olewniczak, Sławomir (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Głównymi celami pracy były: 1. ocena stężenia histaminy w surowicy krwi kobiet z rakiem gruczołu piersiowego w porównaniu do kobiet zdrowych, 2. ocena stężenia histaminy w tkankach nowotworowych i okołonowotworowych raka piersi w porównaniu do prawidłowej tkanki gruczołu piersiowego kobiet zdrowych, 3. ocena enzymów związanych z metabolizmem histaminy (dekarboksylaza histydynowa, diaminooksydaza histaminowa) w tkance rakowej i okołorakowej w porównaniu do tkanki prawidłowej gruczołu piersiowego u kobiet zdrowych, 4. ocena zależności między stężeniami histaminy w tkance rakowej i okołorakowej a aktywnością jej enzymów, biorących udział w metabolizmie histaminy w tych tkankach. Materiał i metody. Badanie obejmowało 155 kobiet w wieku od 38 do 70 lat, podzielonych na 2 grupy: kontrolną i badaną. Grupa I (kontrolna) obejmowała 60 kobiet (średnia wieku: 50,6±6,3 lat), u której były wykonywane operacje plastyczne piersi. Grupa II (badana) składała się z 95 kobiet (średnia wieku: 51,9±1,7 lat) z rozpoznaniem raka przewodowego gruczołu piersiowego. W obu grupach oznaczono stężenie histaminy w surowicy. W grupie kontrolnej pobierano zdrową tkankę do badania histaminy i jej enzymów. W grupie badanej pobierano do badania histaminy tkankowej i jej enzymów tkankę nowotworową i okołonowotworową. Wnioski: 1. znamienny wzrost stężenia histaminy w tkankach raków przewodowych sutka spowodowany jest wzrostem syntezy i upośledzonym rozkładem, 2. wykładnikami zaburzonego metabolizmu histaminy w tkankach raków przewodowych sutka jest znamienny wzrost aktywności dekarboksylazy histydynowej i obniżenie aktywności diaminooksydazy, 3. wyższe stężenie histaminy w osoczu u kobiet z rakiem przewodowym sutka może być spowodowany zwiększonym uwalnianiem histaminy z tkanek do krążenia.