Wizjoner. Rozmowa z Andrzejem Sośnierzem - Michalak, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2007)
W rozmowie redakcyjnej Andrzej Sośnierz, prezes NFZ, deklaruje chęć podziału Funduszu na kilka niezależnych jednostek. Nie zdradza, ile miałoby ich być, ale mówi o konieczności przekonania do swoich koncepcji polityków, którym działanie takiego mastodonta odpowiada. To jednak powyborcza przyszłość (Sośnierz kandyduje do Sejmu). Na razie szef NFZ stara się zaszczepić u szefów oddziałów ideę prowadzenia polityki zdrowotnej, i w związku z tym większej elastyczności. Prezes NFZ strofuje także prywatnych inwestorów, którzy tworząc nowe kliniki nie konsultują się z oddziałami Funduszu i w efekcie zdarza się, że na jednym terenie mamy kilka placówek o tym samym profilu. Zarazem Sośnierz promuje zakładania sprofilowanych szpitalików, które mogłyby zacząć odciążać wielkie placówki publiczne i stanowić zaczyn prywatyzacji onkologii, kardiologii czy diabetologii