Minister w ogniu - Łapiński, Mariusz (Menedżer Zdrowia, 2007)
I kolejna irytacja Łukomskiego. Rozdrażniony naszym tekstem Grupy trzymające leki (MZ 6/2007), przypomina, że w sprawach związanych z rejestracją i refundacją leków (że jakoby minister miał bezprawnie powołać zespół ds. rejestracji leków), fragment artykułu zawiera nieprawdziwe informacje. Jak bowiem stwierdza Łukomski – nie było żadnych decyzji budzących wątpliwości. Zespół został powołany zgodnie z prawem. W sprawie informacji NIK, na którą powołuje się Jacek Szczęsny, skierował 8 listopada 2004 r. doniesienie do prokuratury przeciwko Piotrowi Kownackiemu, wiceprezesowi NIK i dyrektorowi departamentu zdrowia Lechowi Rejnusowi, o poświadczenie nieprawdy w dokumentach Najwyższej Izby Kontroli.