W odpowiedzi Murkowskiemu - Woźniewska, Elżbieta (Menedżer Zdrowia, 2007)
Elżbiet Woźniewska, ekspert PZH, współpracująca przy tworzeniu kryteriów sieci szpitali zarzuca Murkowskiemu, że w swojej krytyce autor obraża się (przytaczając wskaźniki liczby łóżek oraz retrospektywne analizy hospitalizacji). Jak bowiem stwierdza Woźniewska – czytając uważnie opracowanie, którego jest współautorką, można zauważyć, że PZH wychodzi po prostu z definicji stopnia wykorzystania łóżka szpitalnego – wielkości powszechnie znanej i używanej w analizach. Argument, iż bazuje się wyłącznie na retrospektywnej analizie hospitalizacji nie jest prawdziwy. Prognozowana liczba hospitalizacji została wyliczona nie tylko w oparciu o dane historyczne, ale także prognozy epidemiologiczne i demograficzne.