Dawno temu w... Polsce - Koronkiewicz, Andrzej (Menedżer Zdrowia, 2007)
Andrzej Koronkiewicz, w 10. rocznicę uchwalenia przez parlament i podpisania przez prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej ustawy z 6 lutego 1997 r. o powszechnym ubezpieczeniu zdrowotnym opisuje historię jej powstania. Dziś niewiele osób pamięta, iż ustawę tę poprzedziły dwa projekty, złożone w lipcu 1995 r. do laski marszałkowskiej przez ówczesnego prezydenta RP Lecha Wałęsę. Obecnym i przyszłym twórcom ustawy, które jest przecież niezbędna, przypomina, jak trudne będzie jej tworzenie. Odkrywając przed czytelnikiem kulisy historii wskazuje, że ponad 10 lat temu z powodu różnic w koncepcjach politycznych koalicyjnego rządu projekt zakresu świadczeń gwarantowanych przez państwo przygotowały dwa zespoły, które nijak nie mogły dojść porozumienia. W ten sposób Koronkiewicz ostrzega przed popełnieniem podobnych błędów.