Bomba wybuchła - Radziwiłł, Konstanty (Menedżer Zdrowia, 2007)
Szef NIL stwierdza, że wprowadzenie niezdefiniowanych jednorodnych grup pacjentów jest niezrozumiałe dla świadczeniodawców, a nowe definicje zawierają mnóstwo błędnych określeń, uniemożliwiających jednoznaczną interpretację. Już na oko widać, że NFZ chce kupować więcej i taniej. W efekcie w środowisku świadczeniodawców (czyli wszystkich, którzy chcąc nie chcąc mają jakiekolwiek relacje z Narodowym Funduszem Zdrowia) aż huczy.