Leczenie towarzyszących czynników ryzyka u chorych z nadciśnieniem tętniczym - Abramczyk, Piotr (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Choroba nadciśnieniowa rzadko występuje jako samodzielna jednostka. Choroby towarzyszące oraz czynniki ryzyka istotnie zwiększają ryzyko sercowo-naczyniowe. Do najważniejszych z nich należą otyłość, mikroalbuminuria, podwyższone stężenie kwasu moczowego, zespół obturacyjnego bezdechu podczas snu, hiperglikemia oraz zaburzenia lipidowe. Obecnie lekarz praktyk ma do dyspozycji wiele metod terapeutycznych (nie tylko farmakologicznych), które mogą skutecznie leczyć te schorzenia. Również dobór leku hipotensyjnego powinien uwzględniać współistnienie dodatkowych czynników ryzyka.