Wtórne nadciśnienie tętnicze – diagnostyka i leczenie według aktualnych wytycznych ESH/ESC - Symonides, Bartosz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Niniejszy artykuł przedstawia problematykę diagnostyki i leczenia wtórnych postaci nadciśnienia tętniczego wg aktualnych wytycznych ESH/ESC. Omówiono m.in. nadciśnienie naczyniowo-nerkowe, guz chromochłonny, pierwotny hiperaldosteronizm, obturacyjny bezdech w czasie snu. Zaznaczono zmiany w stosunku do poprzedniej edycji wytycznych z 2003 r.