Artykuł oryginalnyWpływ fototerapii na wybrane wskaźniki profilu lipidowego u chorych na łuszczycę zwykłą z uwzględnieniem nasilenia procesu chorobowego - Hadas, Ewa; Bożek, Andrzej; Jarząb, Jerzy (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
Łuszczyca jest przewlekłą, zapalną chorobą skóry, której często towarzyszą zaburzenia metabolizmu lipidów, związane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju miażdżycy. Badanie miało na celu ocenę stężeń wybranych wskaźników profilu lipidowego, markerów oksydacji oraz wydolności obrony antyoksydacyjnej ustroju chorych na łuszczycę zwykłą, o różnym nasileniu zmian chorobowych, przed i po leczeniu z zastosowaniem fototerapii. Na podstawie wyliczonego wskaźnika PASI chorych podzielono na dwie 30-osobowe grupy – PASI 1 (5,4–22,1, średnio 15,2±4,9) i PASI 2 (22,5–49,2, średnio 30,3±5,8). Wszystkich badanych poddano 10 zabiegom jednej z 3 metod fototerapii (UVA, UVB, UVB 311 nm). Analiza wyników wykazała proaterogenny charakter profilu lipidowego u chorych na łuszczycę zwykłą o cięższym przebiegu procesu chorobowego. Równolegle do nasilenia objawów skórnych dochodzi do narastania dyslipidemii i procesów oksydacyjnych, jednak zmiany te nie są wyraźnie modyfikowane przez fototerapię, co pozwala wnioskować, że 10-zabiegowy cykl naświetlań jest bezpieczny i nie podnosi dodatkowo ryzyka wystąpienia miażdżycy u chorych na łuszczycę. Słowa kluczowe: łuszczyca, fototerapia, profil lipidowy surowicy, oksydacyjnie zmodyfikowane lipoproteiny o niskiej gęstości (oxyLDL), autoprzeciwciała anty-oxyLDL, całkowita osoczowa zdolność redukcyjna (FRAP), PASI.