Opis przypadkuBolesne grudki piezogeniczne – opis przypadku - Bergler-Czop, Beata; Trzmiel, Dorota (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
Bolesne grudki piezogeniczne – liczne przepukliny tłuszczowe – to stosunkowo częste schorzenie. W pracy przedstawiono przypadek bolesnych grudek piezogenicznych stóp i okolicy nadgarstków u 18-letniej pacjentki, który początkowo sprawiał trudności diagnostyczne. Podczas przyjęcia badaniem fizykalnym stwierdzono na brzegach obu stóp, piętach oraz na wewnętrznych powierzchniach nadgarstków liczne, twarde, drobne, odprowadzalne grudki barwy żółtej. Zmiany na stopach były dobrze widoczne w pozycji stojącej, okazały się bolesne palpacyjnie i sprawiały trudności przy chodzeniu. W badaniach dodatkowych nie wykazano istotnych odchyleń od normy. Obraz kliniczny i wywiad potwierdził rozpoznanie bolesnych grudek piezogenicznych. Chora pozostała pod kontrolą ortopedy w celu leczniczego zastosowania wkładek zmniejszających dolegliwości bólowe. Słowa kluczowe: bolesne grudki piezogeniczne, trudności diagnostyczne.