Ocena skuteczności szczepionki RESAN w immunoprofilaktyce i immunoterapii endometriozy – badanie eksperymentalne na modelu zwierzęcym. Część I - Szymanowski, Krzysztof; Chmaj-Wierzchowska, Karolina; Niepsuj, Joanna; Yanchanka, Andrey; Florek, Ewa; Barlik, Magdalena; Opala, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Endometrioza stanowi poważny problem społeczny. Dotychczas nie opracowano w pełni skutecznych form jej leczenia. Szansą może okazać się immunomodulacja. Cel pracy: Określenie skuteczności szczepionki RESAN w profilaktyce i leczeniu endometriozy miednicy mniejszej w badaniu eksperymentalnym na modelu zwierzęcym. Materiał i metody: Grupę 58 dojrzałych szczurzyc podzielono na 3 mniejsze. W I etapie podano szczepionkę RESAN w grupie I (n=24). W II etapie po 3 mies. wszczepiono endometriozę w grupach I i II (n=24). Grupę III, kontrolną, stanowiło 10 szczurzyc, u których wykonano laparotomię bez wszczepienia endometriozy. Po kolejnych 3 mies. we wszystkich grupach usunięto i przebadano histologicznie ogniska powstałej endometriozy. Dodatkowo w grupie II podano RESAN w celach leczniczych (etap III). Po 3 mies. ponownie dokonano oceny ewentualnych ognisk endometriozy. Pobrane fragmenty oceniano histologicznie (etap IV). Wyniki: W III etapie doświadczenia endometriozę potwierdzono histologicznie u 1 samicy z grupy I i 16 samic z grupy II. Zrosty wokół implantu endometrium występowały u 3 i 14 zwierząt, odpowiednio w grupach I i II. Podczas IV etapu doświadczenia nie stwierdzono wykładników endometriozy w żadnej z badanych grup. Zrosty w okolicy miejsca, z którego usunięto endometriozę, występowały u 3 zwierząt z grupy II. W grupie kontrolnej nie stwierdzono żadnej z wymienionych zmian. Wnioski: 1. Badana szczepionka jest skuteczną formą immunoprofilaktyki endometriozy na modelu zwierzęcym. 2. Immunoterapia skojarzona z leczeniem chirurgicznym jest skuteczną formą leczenia w modelu eksperymentalnym endometriozy u szczura.