Przydatność prokoagulanta nowotworowego (CP) do wykrywania raka nerki i raka - Darewicz, Barbara; Kudelski, Jacek; Gałek, Lech; Gorzel, Małgorzata; Szajda, Sławomir; Domel, Tomasz; Skrzydlewski, Zdzisław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
W leczeniu choroby nowotworowej zasadnicze znaczenie ma jej wykrycie w jak najwcześniejszym stadium. Do tego celu stosuje się m.in. biochemiczne markery nowotworowe. Duże nadzieje łączy się z ostatnio odkrytym enzymem, nazwanym prokoagulantem nowotworowym (cancer procoagulant – CP), który występuje w surowicy krwi chorych z nowotworami złośliwymi, a nie występuje u ludzi zdrowych. Celem pracy była ocena przydatności CP do wykrywania raka nerki i raka pęcherza moczowego. Badanie aktywności CP wykonano w surowicy krwi 15 pacjentów z rakiem nerki, 6 pacjentów z rakiem pęcherza moczowego oraz 10 ludzi zdrowych (grupa kontrolna). Aktywność CP oznaczono metodą koagulacyjną wg Gordona i Bensona wyrażając ją czasem krzepnięcia w sekundach (s). Stwierdzono, że aktywność CP w surowicy krwi chorych z rakiem nerki wynosi 101,0 s±23,4 s, z rakiem pęcherza moczowego 79,4 s±17,4 s, a ludzi zdrowych 294,6 s±24,4 s. Aktywność CP jest wyższa w przypadku raka pęcherza moczowego niż raka nerki. We wszystkich badanych przypadkach różnice między aktywnością CP w materiale badanym i kontrolnym są statystycznie istotne (p <0,001). Z uzyskanych danych wynika, że badanie aktywności prokoagulanta nowotworowego w surowicy krwi ludzi z rakiem nerki i rakiem pęcherza moczowego może być wykorzystane w diagnostyce onkologicznej układu moczowego.