Rola pierwszej cząstki adhezyjnej śródbłonka naczyniowego (VCAM-1) u chorych z przewlekłymi zapaleniami żołądka i alergią pokarmową - Bartuzi, Zbigniew; Żbikowska-Gotz, Magdalena (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2007)
Celem badań była ocena zachowania się stężenia VCAM-1 w surowicy pacjentów atopowych, uczulonych na pokarmy i cierpiących z powodu przewlekłych stanów zapalnych żołądka. Badaniami objęto 100 chorych z alergią pokarmową i przewlekłym zapaleniem żołądka oraz 30 chorych z przewlekłym zapaleniem żołądka bez cech atopii. U wszystkich wykonano badania immunologiczne surowicy krwi, badania endoskopowe żołądka, a także dokonano oceny histopatologicznej pobranych wycinków błony śluzowej i stężenia VCAM-1. Wykazano statystycznie istotny wzrost stężenia VCAM-1 (p<0,001) w grupie chorych atopowych w porównaniu z grupą chorych bez cech atopii z przewlekłymi zapaleniami żołądka. Zwiększone stężenie VCAM-1 w surowicy krwi chorych z alergią pokarmową dobrze koreluje ze zwiększoną liczbą komórek kwasochłonnych w nacieku zapalnym błony śluzowej żołądka atopików uczulonych na pokarmy. Wyniki badań potwierdzają istotną rolę VCAM-1 w rozwoju zapalenia z aktywnym udziałem granulocytów kwasochłonnych w nacieku zapalnym.