Zdrowa Polska - Program Platformy Obywatelskiej (Menedżer Zdrowia, 2007)
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez firmę ARC Rynek i Opinia , aż 83,4 proc. Polaków oczekuje od Platformy Obywatelskiej zwiększenia wydatków na służbę zdrowia, a 63,8 proc. chce podniesienia pensji lekarzy i pielęgniarek. Zarazem wśród 10 punktów, jakie zadeklarowali się zrealizować politycy PO na 4. miejscu znalazła się bezpłatna opieka medyczna . Jak z tego widać, przed podwładnymi Donalda Tuska stanęło karkołomne zadanie zrealizowania oczekiwań obywateli stojących po dwóch stronach szpitalnego łóżka. Czy uda się zaspokoić wszystkich? Raczej nie. Przedstawiamy program naprawy systemu ochrony zdrowia zaprezentowany przez Platformę Obywatelską.