Atmosfera niepewności - Grzegorowski, Michał; Czernik, Jerzy (Menedżer Zdrowia, 2007)
Dwóch konsultantów krajowych, profesorowie Michał Grzegorowski i Jerzy Czernik, poirytowani zmianą zasad kontraktowania przygotowali krytyczny materiał. Stwierdzają w nim, że tworząc katalog jednorodnych grup pacjentów, nie poproszono o pomoc konsultantów krajowych w dziedzinach chirurgii dziecięcej i otolaryngologii dziecięcej, a mityczne myślenie kreatorów systemu rozliczeniowego, że leczenie dzieci jest tańsze niż dorosłych, wynika z przeświadczenia, że potrzebują one mniejszych łóżek, mniej leków i krótszych nici chirurgicznych. Zwracają też uwagę na absurdalne potraktowanie małych pacjentów. Dowodem na to jest fakt, że na leczenie osób powyżej 18. roku życia przeznacza się rocznie 46,2 zł, natomiast na leczenie pacjentów do 18. roku życia 23,8 zł.