Wolnoamerykanka - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Badania kliniczne w Polsce to obszar zawłaszczony przez co bardziej sprytnych lekarzy, ordynatorów i profesorów, którzy działają niejako w szarej strefie. Eksperci twierdzą, że w Polsce nawet 80 proc. badań może być przeprowadzanych bez wiedzy dyrektorów szpitali. Paradoks polega na tym, że z obecnego status quo wszyscy są zadowoleni. Badacze zarabiają wielkie pieniądze, a ich szefowie otrzymują działkę wahającą się od 10–15 proc. wartości badania, które wycenia się na 10 tys. euro.