Certyfikat nowoczesności - Lorens, Wojciech (Menedżer Zdrowia, 2007)
Przyszłością ochrony zdrowia jest telemedycyna. Przez internetową aplikację udostępnić można wyniki badań wraz ze stosownymi normami oraz wszelkimi dodatkowymi informacjami, ważnymi z punktu widzenia procesu diagnostyczno-leczniczego. Dostęp do danych medycznych obejmować może także informacje, m.in. o stawianych diagnozach, zlecanych skierowaniach, wykonanych procedurach medycznych, hospitalizacjach, zwolnieniach lekarskich. Przyszłością jest jednak dostęp do lekarza przez 24 godziny na dobę, niezależnie od narzędzia komunikacji – za pomocą maila, czatu czy komunikatora internetowego.