Prawie jak rynek - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2007)
Krzysztof Bukiel dzieli swoim niepokojem po wygranych przez Platformę Obywatelską wyborach. Dlaczego? Bo mimo że w programie PO jest wiele elementów, które kojarzą się z rynkiem (demonopolizacja NFZ, rezygnacja z sieci szpitali, zmiana statusu szpitali ze spzoz-ów na spółki prawa handlowego, upowszechnienie konkurencji między świadczeniodawcami i prywatyzacja), z deklaracji polityków wynika, że wszystko ma odbyć się bez pieniędzy – wyłącznie metodą alokacji posiadanych środków. To pokazuje, że PO chce wprowadzać rynek bez pieniędzy.