Wysoko zróżnicowany chrzęstniakomięsak na podłożu mnogich wyrośli chrzęstno-kostnych – opis przypadku - Łuczyńska, Elżbieta; Anioł, Joanna; Dyczek, Sonia; Ryś, Janusz; Stelmach, Andrzej; Skotnicki, Piotr (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Celem pracy jest przedstawienie obrazu klinicznego i radiologicznego chorej z wysoko zróżnicowanym chrzęstniakomięsakiem, rozwijającym się na podłożu mnogich wyrośli chrzęstno-kostnych. W celu oceny stopnia zaawansowania guza wykonano tomografię komputerową 16-rzędowym tomografem komputerowym Ligth Speed firmy GE. Badanie to umożliwiło określenie stopnia zaawansowania guza, jego wielkości, naciekania sąsiadujących struktur oraz operacyjności. Guz rozwinął się w miednicy mniejszej, a chora została poddana radykalnemu zabiegowi operacyjnemu. 1. Wysoko zróżnicowane chrzęstniakomięsaki najczęściej rozwijają się na podłożu zmian łagodnych, tj. mnogich wyrośli chrzęstno-kostnych. 2. Wielorzędowa tomografia komputerowa pozwala na ocenę guza w 3 płaszczyznach, precyzyjną ocenę zniszczeń kostnych i zwapnień w tkankach miękkich. 3. Za pomocą wielorzędowej tomografii komputerowej można dokładnie ocenić operacyjność zmiany lub miejsce pobrania wycinka.