Ocena jakości życia chorych na raka gruczołu krokowego hospitalizowanych w trakcie radioterapii radykalnej. Część I - Nowicki, Andrzej; Staniewska, Jadwiga; Tesmer, Izabela (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Wstęp: Rak gruczołu krokowego to najczęstszy nowotwór układu moczowo-płciowego mężczyzn. Wybór formy leczenia jest uzależniony w dużej mierze od skutków ubocznych proponowanej terapii. Cel pracy: Celem pracy była ogólna ocena jakości życia chorych na raka gruczołu krokowego w trakcie radioterapii radykalnej. Materiał i metody: Badaniem objęto 26 mężczyzn w wieku 53–86 lat (mediana 69 lat), poddanych radioterapii radykalnej metodą konformalną, w warunkach szpitalno-hotelowych, z rozpoznaniem raka gruczołu krokowego. Leczenie prowadzono z zastosowaniem fotonów X generowanych w przyspieszaczu liniowym, średnio 5 dni w tygodniu z przerwą 2-dniową. Średni całkowity czas leczenia wynosił 6,5 tyg. (co stanowiło średnio 33 frakcje). Średnia dawka promieniowania wynosiła 66 Gy. Aby zbadać wpływ radioterapii na ogólną jakość życia pacjentów z rakiem gruczołu krokowego, oceniono jakość życia przed leczeniem (grupa A1), a następnie pod koniec terapii (grupa A2). W badaniu wykorzystano standaryzowany kwestionariusz EORTC QLQ-C30 (wersja 3.0) dla chorych onkologicznych, opracowany przez Europejską Grupę Badającą Jakość Życia. Wyniki: W trakcie radioterapii, spośród wszystkich sfer funkcjonowania, istotnemu zaburzeniu uległo funkcjonowanie społeczne. Najbardziej uwidoczniło się zaburzenie życia rodzinnego – u 19,23% w grupie chorych po leczeniu (średnia punktowa dla grupy A1 wyniosła 1,46, a dla grupy A2 – 1,92). Na skutek objawów zmęczenia badani najbardziej potrzebowali odpoczynku, pod koniec leczenia często 23,08%, a bardzo często 3,85% mężczyzn. Istotne znaczenie w tej sferze miały zaburzenia snu występujące w grupie A2 u 15,38%, a bardzo często u 11,54% chorych. Globalna ocena jakości życia korelowała z obniżoną oceną stanu zdrowia. Średnia punktowa globalnej oceny jakości życia dla grupy przed leczeniem wyniosła 5,07 i dla grupy A2 4,62. Wnioski: Radioterapia chorych na raka gruczołu krokowego hospitalizowanych we wczesnym okresie nie zaburzała większości sfer funkcjonowania. Do końca leczenia pacjenci zachowali wyjściową aktywność fizyczną, funkcje poznawcze, emocjonalne i pełnienia ról życiowych. Podczas leczenia chorzy odczuwali zmęczenie, mieli problemy ze snem i potrzebowali częściej odpoczynku. Znamiennie zaburzone było funkcjonowanie społeczne, szczególnie życie rodzinne.