Od wydawcy - Michalak, Janusz; Łukomski, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Najlepsi z najlepszych Redaktor naczelny zastanawia się, dlaczego kolejne rządy i władze resortu zdrowia tak rzadko korzystały ze sprawdzonych w praktyce umiejętności laureatów konkursu Sukces Roku w Ochronie Zdrowia – Liderzy Medycyny , mianując na różne stanowiska nie fachowców, a uległych politycznie urzędników. Unia jest dobra na wszystko Jacek Łukomski zauważa, że wliczenie dyżurów lekarskich do czasu pracy spowoduje ogromne trudności w utrzymaniu ciągłości funkcjonowania wielu placówek. Problem w tym, że iż resort zdrowia nie starał się w ogóle szukać rozwiązań i udzielić wsparcia publicznym placówkom służby zdrowia. Zdolny był jedynie do uspokajania, iż nie jest źle , bo przecież lekarze mogą pracować w systemie pracy zmianowej.