Lecznictwo to nie sprzedaż samochodów. Rozmowa z Krystyną Mackiewicz - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Krystyna Mackiewicz miała gotowy plan naprawczy szpitala. Okazało się, że skuteczny, bo kilka ze szpitali, z którymi kiedyś placówka znalazła się na niechlubnej liście 10 najbardziej zadłużonych, ma dzisiaj wierzytelności sięgające 200 mln zł. Udało się stworzyć zespół prawny, a w ciągu kadencji szefowej zmieniło się 4 głównych księgowych. W efekcie powstał team, który dzisiaj jest w stanie sprostać każdemu zadaniu. Mackiewicz uważa, że jej zespół szpitala byłby w stanie stworzyć program naprawczo-doradczy dla każdej wskazanej jednostki.