Presja medyków - Osiecki, Jan (Menedżer Zdrowia, 2007)
Na niespełna dwa miesiące przed zmianą przepisów właściwie nikt nie wie, ilu lekarzy po Nowym Roku zgodzi się pracować dłużej niż wynosi norma. Na branie dyżurów będą musieli wyrazić zgodę na piśmie. Dyrektorzy nie wiedzą, co robić. Mają zbyt mało pieniędzy w budżetach szpitali, żeby spełnić żądania płacowe swoich pracowników. Jedno jest pewne. Lekarze na pracę zmianową raczej się nie zgodzą. Tymczasem wg wyliczeń marszałka województwa mazowieckiego, tylko na Mazowszu trzeba będzie zatrudnić ok. 3 tys. lekarzy, jeśli specjaliści ze wszystkich szpitali zrezygnują z dyżurów.