Artykuł pogladowyCzynniki genetyczne w uzależnieniu alkoholowym - Samochowiec, Jerzy (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2007)
Rodzinne występowanie uzależnień wskazuje, że czynniki genetyczne są odpowiedzialne za nie w 50–60% i są niezależne od płci. Celem niniejszego artykułu jest przegląd piśmiennictwa dotyczącego aktualnej wiedzy na temat genów kandydujących i badań sprzężeń. Istnieje kilka metod identyfikacji genów kandydujących – w badaniach na zwierzętach można użyć techniki knock-out, selekcjonowania zwierząt transgenicznych, uznane są metody behawioralne (samopodawanie, warunkowanie). W pracy przedstawiono przykłady badań i modele używane do poznania psychobiologicznych wzorców uzależnień.