Problemy w świadczeniu opieki pielęgniarskiej nad ciężko chorym pacjentem na oddziale chirurgii w opinii pielęgniarek oddziałów chirurgicznych - Kapała, Wojciech; Rucki, Paweł (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2007)
Celem pracy było przedstawienie problemów dostrzeganych przez pielęgniarki w świadczeniu opieki pielęgniarskiej nad ciężko chorym pacjentem i wykazanie, czy pielęgniarki – ich zdaniem – mają wiedzę i umiejętności niezbędne do świadczenia kompleksowej i profesjonalnej opieki pielęgniarskiej nad ciężko chorym. Materiał i metody: Badania przeprowadzono w lutym i marcu 2007 r. wśród pielęgniarek i pielęgniarzy pracujących na oddziałach chirurgii. Badaniami objęto 138 osób (132 kobiety i 6 mężczyzn). W grupie badanej były pielęgniarki odcinkowe (71,7%), koordynujące (22,5%) i oddziałowe (5,8%). Badanie przeprowadzono przy użyciu ankiety własnego autorstwa, która składała się z 10 pytań (pytania otwarte i zamknięte) oraz metryczki. Wyniki: Prawie wszystkie pielęgniarki oddziałów chirurgii sprawują opiekę pielęgniarską nad ciężko chorym pacjentem, którego identyfikują najczęściej jako pacjenta leżącego, wymagającego stałej opieki, obserwacji i obecności pielęgniarki oraz jako chorego w stanie zagrożenia życia, wymagającego intensywnego nadzoru i monitorowania. Większość pielęgniarek oddziałów jest zdania, że ich wiedza i doświadczenie zawodowe są wystarczające do prowadzenia profesjonalnej i kompleksowej opieki pielęgniarskiej nad takim pacjentem. Jednak tyle samo pielęgniarek miewa określone pytania i wątpliwości dotyczące opieki nad ciężko chorym. Wnioski: Należałoby zweryfikować wiedzę pielęgniarek i pielęgniarzy oddziałów chirurgii, aby ocenić rzeczywisty stopień ich przygotowania do opieki nad pacjentem w stanie ciężkim, a także zdefiniować, czym dla nich jest profesjonalna literatura zawodowa oraz poprawić relacje pielęgniarka-lekarz, gdyż zdecydowana większość pielęgniarek i pielęgniarzy z oddziałów chirurgii rozwiewa swoje wątpliwości dotyczące pielęgnowania pacjenta w stanie ciężkim podczas rozmowy z lekarzem. Słowa kluczowe: ciężko chory pacjent, opieka pielęgniarska, problemy zawodowe, chirurgia.