Rola pielęgniarki operacyjnej w nowych kierunkach rozwoju chirurgii małoinwazyjnej - Grabowska, Barbara (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2007)
W pracy omówiono nowe techniki operacyjne małoinwazyjne, takie jak chirurgia laparoskopowa, wideochirurgia, śródoperacyjna nawigacja tomograficzna, robotochirurgia, które zmierzają do ograniczenia urazu operacyjnego zgodnie z etyką dla dobra chorego. Przedstawiono pracę zespołów operacyjnych (chirurgów), a w szczególności pielęgniarek operacyjnych – instrumentariuszek, zespołów pomocniczych, wskazując na ogromne wyzwanie, jakie niesie ze sobą chirurgia XXI w.