Artykuł oryginalnyLeukocytoza przy przyjęciu a śmiertelność chorych leczonych pierwotną angioplastyką wieńcową (Rejestr Zawałów Serca ANIN) - Kruk, Mariusz; Karcz, Maciej; Przyłuski, Jakub; Bekta, Paweł; Kępka, Cezary; Kalińczuk, Łukasz; Pręgowski, Jerzy; Petryka, Joanna; Kaczmarska, Edyta; Księżycka, Ewa; Ciszewski, Andrzej; Witkowski, Adam; et al. (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2007)
Cel badania: Ocena związku między leukocytozą przy przyjęciu i średnio- oraz długookresowym rokowaniem u chorych ostrym zawałem serca z uniesieniem odcinka ST (STEMI) leczonych pierwotną angioplastyką wieńcową. Metody i wyniki: Do badania włączono 958 kolejnych chorych ze STEMI przyjętych do ośrodka referencyjnego w celu leczenia metodą bezpośredniej angioplastyki wieńcowej. Jednoroczna i średnio 2,6-letnia śmiertelność w grupie badanej wyniosła odpowiednio 7,6% i 9,4%. Wzrastające wartości leukocytozy były niezależnie powiązane ze śmiertelnością zarówno w okresie jednorocznej (OR 1,09; 95% CI 1,02–1,17), jak i 2,6-letniej obserwacji (OR 1,06; 95% CI 1,01–1,11), podobnie jak przepływ w tętnicy dozawałowej TIMI <3, wiek 1, ciśnienie skurczowe 100/min. Wyższe wartości leukocytozy były niezależnie powiązane ze zmiennymi klinicznymi wskazującymi na wyższe ryzyko, takimi jak klasa Killipa >1 (p=0,033), czynność serca >100/min (p=0,015) lub ciśnienie skurczowe <100 mmHg (p=0,027). Wnioski: Leukocytoza jest niezależnym czynnikiem rokowniczym u chorych ze STEMI leczonych pierwotną angioplastyką wieńcową. Zwiększona leukocytoza koreluje z parametrami klinicznymi opisującymi cięższy stan pacjenta przy przyjęciu. Nasze obserwacje mogą potwierdzić rolę leukocytozy w przewidywaniu ryzyka po zawale serca.