Ruchy mimowolne jako objaw udaru mózgu - Leńska-Mieciek, Marta; Morton, Michał (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Ruchy mimowolne mogą być objawem udaru mózgu zarówno o etiologii niedokrwiennej, jak i krwotocznej. Obserwuje się je w ostrym okresie choroby lub kilka dni, tygodni czy miesięcy po incydencie udarowym. Do najczęściej występujących należą ruchy pląsawicze, dystonia, drżenie oraz zespół parkinsonowski. Rzadko opisywane to balizm, kurcz powiek i asteriksja.