Stwardnienie rozsiane – nowe tendencje terapeutyczne - Palasik, Witold (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Stwardnienie rozsiane to jedna z najczęstszych chorób neurologicznych, będąca jednocześnie główną przyczyną inwalidztwa w grupie młodych ludzi. Mimo szybkiego postępu wiedzy i nadziei związanych z wprowadzeniem w ostatnich dwóch dekadach preparatów interferonu beta i octanu glatirameru, nadal nie ma istotnego przełomu w leczeniu tej choroby. Z tego powodu, w celu modyfikacji naturalnego przebiegu choroby, ciągle prowadzone są badania nad nowymi i bardziej skutecznymi lekami. Być może w przyszłości uda się uzyskać lepsze wyniki.