Powikłania neurologiczne po leczeniu onkologicznym - Nagańska, Ewa (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Powikłania neurologiczne po leczeniu przeciwnowotworowym mogą występować w trakcie terapii – jako powikłania wczesne, lub po jej zakończeniu – jako objawy odległe. Pełnoobjawowe zespoły powikłań rozwijają się często po kilku latach po zakończeniu leczenia. Niektóre zaburzenia neurologiczne będące powikłaniami po leczeniu onkologicznym są charakterystyczne dla określonych form terapii, ale większość z nich ma podobny przebieg u znacznej grupy pacjentów. W przypadku zabiegów neurochirurgicznych oraz radioterapii nowotworów zlokalizowanych w obrębie mózgu oraz innych zmian w okolicy głowy i szyi, ryzyko powikłań neurologicznych jest związane bezpośrednio z miejscem zabiegu, natomiast w przypadku chemioterapii powikłania neurologiczne są następstwem działania zastosowanych leków, niezależnie od typu i lokalizacji zmiany nowotworowej. Mimo znacznego postępu, jaki dokonał się w ostatnich dekadach w zakresie tradycyjnych metod leczenia onkologicznego, objawy uboczne związane z tym leczeniem stanowią nadal istotny problem terapeutyczny. Pozostaje pytanie o metody wczesnej diagnostyki oraz sposoby zapobiegania tym powikłaniom.