Dioksyny a zdrowie człowieka w świetle aktualnych badań - Rajewski, Paweł; Rajewski, Piotr; Dobosz, Krzysztof M.; Hagner, Magdalena (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Dioksyny to olbrzymia grupa obcych środowisku substancji chemicznych (ksenobiotyków), dostających się do niego wskutek działalności produkcyjnej człowieka lub z odpadami środowiskowymi od blisko 100 lat. W odróżnieniu od innych ksenobiotyków, dioksyny nigdy nie były produktem zamierzonej i celowej działalności człowieka. Dioksyny i ich pochodne stanowią istotne, do tej pory niedoceniane, zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka, przyczyniając się do powstawania wielu patologii, w tym chorób nowotworowych, wad płodu czy zmian genetycznych. Ich stężenie w powietrzu atmosferycznym i w pożywieniu z roku na rok stopniowo rośnie, wywierając ujemny wpływ na środowisko naturalne i populację ludzką. Konieczne wydaje się podjęcie badań nad zahamowaniem lub zmniejszeniem toksycznych emisji tych związków do atmosfery i pogłębienie badań nad ich wpływem na organizm człowieka.