Artykuł poglądowyAlergia pokarmowa Część IV – Jaja kurze - Rudzki, Edward (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
W pracy omówiono następujące zagadnienia: 1) alergeny białka i żółtka jaja kurzego, 2) odczyny natychmiastowe i opóźnione, 3) uczulenie na jaja surowe i gotowane, 4) skryte źródła alergenów, 5) odczyny krzyżowe z jajami innych ptaków, 6) przebieg uczulenia u dzieci i dorosłych oraz 7) uczulenie na jaja kurze u chorych na AZS, pokrzywkę, astmę, zespół jajo-ptak , zespół alergii jamy ustnej i zapalenie wrzodziejące jelit.