Artykuł poglądowyWrodzone i nabyte zmiany struktury włosów - Lis-Święty, Anna; Wcisło-Dziadecka, Dominika; Rogala-Poborska, Iwona; Trzmiel, Dorota (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
Wiele czynników fizycznych czy chemicznych, najczęściej związanych z niewłaściwą pielęgnacją włosów i stosowanymi zabiegami upiększającymi, może powodować zmiany w strukturze łodygi włosów. Inne powstają w wyniku działania nieznanych przyczyn endogennych. Do najważniejszych nieprawidłowości strukturalnych zalicza się włosy obrączkowate, skręcone, wełniaste, paciorkowate, bambusowate czy węzełkowate. Do grupy tej należy również rozszczep węzłowaty i podłużny włosa, trichoschisis oraz trichotiodystrofia . Włosy w tych zaburzeniach są cienkie, łamliwe, matowe, bez połysku, suche, ćme oraz kruche. Zaburzenia te częściej obserwuje się u kobiet jasnowłosych. Przyczyną jest zwykle uraz. Może nim być nadmierne i niewłaściwe czesanie oraz szczotkowanie włosów, trwała ondulacja, obcinanie włosów tępymi narzędziami, prostowanie, używanie suszarek, szczotek czy lokówek ze zbyt gorącym powietrzem, intensywne działanie promieni słonecznych, ciasne splatanie warkocza, rozjaśnianie i barwienie włosów, kąpiele w słonej wodzie czy drapanie lub pocieranie skóry głowy z powodu chorób owłosionej skóry głowy. Szczególnie zajęte są włosy głowy. Unikanie urazów umożliwia odrost włosów prawidłowych, jednak wiele z tych zaburzeń nie poddaje się leczeniu, w którym stosuje się preparaty witaminowe.