Opis przypadkuDermatitis artefacta – opis przypadku - Rosińska, Anna; Walkowiak, Hanna; Żaba, Ryszard (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
Psychodermatologia zajmuje się związkami między skórą a psychiką. Leczenie chorych z psychodermatozami wymaga zrozumienia zależności między środowiskiem życia i pracy a zmianami skórnymi. Dermatitis artefacta ( factitial dermatitis ) odnosi się do stanu chorobowego, w którym pacjent sam uszkadza skórę paznokciami, ostrymi przedmiotami, przypala papierosami lub środkami chemicznymi. Wiele jest przykładów na to, że postawienie diagnozy w takich przypadkach okazuje się trudne. Badanie histologiczne nie ma charakterystycznego obrazu i zależy od obrazu klinicznego zmian. Od niego też zależna jest diagnostyka różnicowa. W artykule opisano 51-letniego chorego ze zmianami zlokalizowanymi na prawym podudziu o nietypowej morfologii. Diagnozę dermatitis arteficialis ( factitial dermatitis ) postawiono na podstawie wywiadu, nietypowego obrazu zmian klinicznych i wykluczeniu innych chorób dermatologicznych.