Rola promieniowania UV w etiopatogenezie czerniaka skóry - Wolnicka-Głubisz, Agnieszka; Płonka, Przemysław M. (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Ultrafiolet indukuje wiele niepożądanych efektów w skórze, takich jak rumień, immunosupresja czy zmiany nowotworowe. Czerniak złośliwy (łac. melanoma malignum ), powstający z uszkodzonego melanocytu, jest niebezpiecznym i wyjątkowo trudnym w leczeniu nowotworem. Badania epidemiologiczne wskazują na związek czerniaka skóry z ekspozycją osób wrażliwych, szczególnie dzieci, na promieniowanie słoneczne. W niniejszym artykule podsumowano dotychczasową wiedzę na temat roli promieniowania UV w indukcji czerniaka oraz omówiono nieliczne dostępne modele zwierzęce, w tym najnowszy model transgenicznej myszy FVB HGF/SF (czynnik wzrostu hepatocytów/czynnik rozproszenia). Tylko u noworodka myszy FVB HGF/SF napromieniowanej promieniowaniem ultrafioletowym (UV) z wiekiem pojawia się czerniak skóry przypominający ludzkiego pod względem etiologii, histopatologii i patogenezy. Omówiono również znaczenie melaniny – pigmentu produkowanego przez melanocyty i komórki większości czerniaków – w powstawaniu zmian nowotworowych w skórze. W walce z tymi groźnymi nowotworami badania z zastosowaniem modeli zwierzęcych mogą przyczynić się do lepszego poznania choroby i tym samym lepszej prewencji.