Nawrotowy gruczolakotorbielak śluzowy płuca o granicznej złośliwości – opis przypadku - Kądziołka, Wojciech; Zamorski, Piotr; Kaznowska, Ewa; Kulig, Andrzej; Kądziołka, Joanna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Gruczolakotorbielaki śluzowe (GTŚ) należą do rzadkich guzów nowotworowych. Charakteryzują się graniczną złośliwością, dając wznowy miejscowe lub wszczepy w miejscu wcześniejszych resekcji. W pracy przedstawiono przypadek 60-letniej kobiety po resekcji jelita grubego z powodu gruczolakoraka. W okresie pooperacyjnym stwierdzono guz w płacie dolnym płuca lewego, który usunięto, rozpoznając gruczolakotorbielaka śluzowego. W następnych latach wystąpiła wznowa w płucu – również operowana – i wszczep do śródpiersia, który na drodze ponownej torakotomii usunięto. Chora otrzymała radioterapię jako leczenie uzupełniające.