Oftalmopatia w przebiegu choroby Gravesa-Basedowa – rozpoznanie i leczenie z uwzględnieniem roli radioterapii - Ziółkowska, Ewa; Kubiak, Maria; Wiśniewski, Tomasz; Zarzycka, Małgorzata (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Oftalmopatia tarczycowa jest najczęstszym pozatarczycowym objawem choroby Gravesa-Basedowa. Etiologia jest nieznana, ale przypuszcza się, że ma ona podłoże autoimmunologiczne. Za patogenezę objawów ocznych przyjmuje się 3 procesy – naciek, obrzęk i włóknienie tkanki pozagałkowej. Klinicznie wyróżnia się 2 postacie – łagodną, która występuje częściej, oraz naciekowo-obrzękową, rokującą gorzej. Może ona prowadzić do trwałego uszkodzenia narządu wzroku. Ze względu na nieznaną etiologię można stosować tylko leczenie objawowe, do którego zalicza się steroidoterapię, radioterapię i dekompresję chirurgiczną. Celem pracy jest przedstawienie współczesnego stanu wiedzy na temat oftalmopatii w przebiegu choroby Gravesa-Basedowa, ze szczególnym uwzględnieniem roli radioterapii – metody leczenia rzadko stosowanej w chorobach nienowotworowych.