Hipoplazja tętnicy kręgowej – kryteria oceny morfologicznej w badaniu ultrasonograficznym a parametry przepływu - Mysior, Marek; Majos, Agata; Stefańczyk, Ludomir (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Cel pracy: Celem pracy było określenie cech diagnostycznych hipoplazji tętnicy kręgowej w badaniu ultrasonograficznym w odniesieniu do uznanych kryteriów hemodynamicznych. Materiał i metody: U 113 osób wykonano badanie ultrasonograficzne z oceną przepływu (USG-CD) i angio-MR (na podstawie MR wyłączano przypadki krętego przebiegu naczyń, istotnych zwężeń oraz anomalii anatomicznych). Następnie na podstawie oceny średnicy i prędkości przepływu w badaniu dopplerowskim obliczono objętość minutową przepływu. Grupa badana została podzielona na 4 podgrupy w zależności od stopnia asymetrii średnic między stronami. Badano zależność objętości minutowej przepływu od średnicy tętnicy oraz od stopnia asymetrii. Po analizie danych z piśmiennictwa za poziom uzasadniający rozpoznanie hipoplazji przyjęto przypadki, w których udział węższej z tętnic w całkowitej objętości przepływu przez tętnice kręgowe nie przekraczał 10%. Tak zdefiniowane kryterium spełniały tętnice o średnicy nie większej niż 2 mm (średni udział w objętości minutowej 8%, zakres 2–23%, SD 6%) oraz tętnice węższe w sytuacji, gdy tętnica kontralateralna była co najmniej 2-krotnie szersza (średni udział w objętości minutowej 8%, zakres 2–15%, SD 4%). Wyniki: Najlepszym morfologicznym kryterium uzasadniającym rozpoznanie hipoplazji okazało się porównanie średnic między stronami – różnica co najmniej 2-krotna (czułość 86%, specyficzność 96%), nieco gorszy – szerokość tętnicy do 2 mm (czułość 71%, specyficzność 98%). Ocena średnicy tętnicy kręgowej w badaniu ultrasonograficznym i angio-MR okazała się zgodna, nieco niższe wymiary w badaniu angio-MR mogą wynikać z obrazowania sygnału przepływu, a nie ścian naczyń.