Zmiany prekursorowe raka błony śluzowej trzonu macicy typu surowiczego– przegląd piśmiennictwa - Sobczuk, Anna; Wrona, Marcin; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Rak błony śluzowej trzonu macicy typu surowiczego (ang. uterine serous carcinoma – USC) stanowi 10% wszystkich przypadków raka endometrium. Jest wysoce złośliwym nowotworem związanym z poważnym rokowaniem i wysoką śmiertelnością. Jego cechy kliniczne i morfologiczne zostały już w dużym stopniu poznane, natomiast patogeneza oraz typ zmiany prekursorowej są nadal przedmiotem dyskusji. Proponowane przez badaczy typy zmian przednowotworowych, określane są jako ang. endometrial intraepithelial carcinoma – EIC; ang. endometrial carcinoma in situ – ECIS; ang. uterine surface carcinoma – USC), zostały zastąpione terminem surowiczy śródnabłonkowy rak endometrium ( serous EIC). Zmiana ta, definiowana jako powierzchowne ognisko charakteryzujące się zastąpieniem prawidłowych komórek nabłonka i gruczołów endometrium przez wysoce złośliwe komórki typowe dla raka surowiczego, często współistnieje ze zmianami o utkaniu surowiczym poza macicą. Dlatego nie spełnia ona kryteriów zmiany przednowotworowej, a stanowi raczej wczesną postać raka inwazyjnego typu surowiczego. Zgodnie z ostatnimi doniesieniami, za zmianę poprzedzającą wystąpienie raka błony śluzowej trzonu macicy typu surowiczego uznaje się dysplazję gruczołową endometrium (ang. endometrial glandular dysplasia – EmGD), która łączy w sobie cechy obu postaci raka endometrium o utkaniu surowiczym – raka śródnabłonkowego oraz raka inwazyjnego.