Artykuł poglądowy Jak zaburzenia metabolizmu węglowodanów zmieniają przebieg ostrych zespołów wieńcowych - Prokop, Jolanta B.; Musiał, Włodzimierz J. (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2007)
Ostre zespoły wieńcowe (OZW) stanowią największe zagrożenie dla pacjentów z chorobą wieńcową. Z powodu OZW w Polsce hospitalizowanych jest ok. 140 tys. osób rocznie. Duże rejestry kliniczne wykazują wysoką, sięgającą 30%, częstość występowania zaburzeń gospodarki węglowodanowej w tych grupach chorych. Przełomowym momentem w leczeniu OZW było upowszechnienie inwazyjnych metod terapii, które w istotnym stopniu poprawiły rokowanie i znacząco zmniejszyły śmiertelność. Postęp ten w zadowalającym stopniu nie dotyczy jednak chorych z cukrzycą, u których wyniki leczenia są nadal zdecydowanie gorsze. Kompleksowe leczenie chorych z OZW i cukrzycą uwzględnia nowoczesne procedury inwazyjne wspierane agresywną farmakoterapią przeciwpłytkową. Jednoczesne leczenie zaburzeń metabolicznych w okresie przed, w czasie i po OZW odgrywa kluczową rolę w poprawie rokowania chorych z cukrzycą. Opracowanie zawiera najnowsze dane, a także własne doświadczenia dotyczące przebiegu OZW u chorych z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.