Artykuł poglądowy Powikłania po zabiegach rewaskularyzacyjnych u pacjentów z cukrzycą - Bachórzewska-Gajewska, Hanna; Dubicki, Artur; Dobrzycki, Sławomir (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2007)
Angioplastyka wieńcowa ma ugruntowaną pozycję w leczeniu pacjentów z chorobą wieńcową i cukrzycą. Powikłania mogą być związane z samym zabiegiem, lekami stosowanymi przed, w czasie i po zabiegu, podanym kontrastem i promieniowaniem jonizującym. W tej grupie chorych odległe wyniki inwazyjnego leczenia zależą nie tylko od efektu angiograficznego wykonanej procedury, ale również od długofalowego, intensywnego leczenia przewlekłej hiperglikemii oraz zwalczania wszystkich pozostałych czynników ryzyka choroby wieńcowej.