Znaczenie melatoniny u kobiet w wieku menopauzalnym - Karasek, Michał (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Melatonina stała się ostatnio przedmiotem szerokiego zainteresowania, z uwagi na przypisywaną jej rolę w procesie starzenia. Wprawdzie nie można obecnie uznać melatoniny za czynnik opóźniający starzenie, wydaje się ona wywierać korzystny wpływ na ten proces, gdyż jest możliwe, że spadek jej wydzielania z wiekiem może mieć różne konsekwencje, takie jak zaburzenia snu, rozregulowanie rytmów biologicznych, obniżona ochrona antyoksydacyjna, obniżona czynność układu immunologicznego i prawdopodobnie inne. W tym przeglądzie przedstawione zostały aktualne dane, dotyczące roli melatoniny w starzeniu się, że szczególnym uwzględnieniem okresu menopauzy.