Zdrowie za 40 złotych - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Przedstawiamy ranking najlepszych pakietów ubezpieczeń zdrowotnych polskich firm brokerskich. Z analizy przygotowanej przez Krajowy Instytut Ubezpieczeń i Katedrę Polityki Ochrony Zdrowia Uniwersytetu Medycznego w Łodzi wynika, że liderami są Signal Iduna oraz TU Inter Polska. Warto podkreślić, że ubezpieczyciele wzbogacają swoją ofertę. A to dopiero początek walki o klientów, bo w przedstawionym w styczniu 2007 r. przez Ministerstwo Zdrowia projekcie systemu dodatkowych ubezpieczeń określono, że składka w II filarze (gwarantującym np. lepsze warunki pobytu w szpitalu) powinna wynosić 32 zł. Tak niskich cen nie można się spodziewać w ofercie ubezpieczeń komercyjnych, jednak pułap dostępności został określony. Brokerzy doskonale wiedzą, że cena nie może być zaporowa, bo na razie prywatne ubezpieczenia wykupiło jedynie 2,5 proc. społeczeństwa – przede wszystkim ludzie najzamożniejsi. Tymczasem w niektórych krajach Europy Zachodniej z ubezpieczeń dodatkowych korzysta ponad 80 proc. społeczeństwa.