Zakażenia u bram - Grzesiowski, Paweł (Menedżer Zdrowia, 2007)
Zakażenie szpitalne mogą prowadzić w naszym kraju do 7 tys. zgonów rocznie. Tymczasem jeszcze niedawno w 25 proc. szpitali nie było systemów kontroli zakażeń szpitalnych, w 75 proc. nie było stanowiska pielęgniarki epidemiologicznej, a ponad 77 proc. nie miało systemu rejestracji zakażeń. Najtrudniejsza sytuacja jest w dużych szpitalach, mających ponad 500–700 łóżek, ponieważ rzadko zatrudnia się więcej niż dwie pielęgniarki epidemiologiczne, co uniemożliwia realizację pełnego programu kontroli zakażeń. Warto przy tej okazji podkreślić, że zakażenia szpitalne generują dodatkowe koszty dla systemu ochrony zdrowia. W Unii Europejskiej może to być nawet 7,5 mld euro rocznie przy założeniu, że każdy pacjent średnio zwiększa koszt leczenia o 1500 euro. W naszym kraju nikt tak pieniędzy nie liczy.