Wykrywanie HPV techniką reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) w utrwalonych w parafinie tkankach raka szyjki macicy - Olszak, Agnieszka; Kulig, Andrzej; Smolarz, Beata; Kozłowska, Elżbieta (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Cel. Badania epidemiologiczne wskazują, że infekcja różnymi typami wirusa HPV (Human Papillomavirus) jest czynnikiem ryzyka dla rozwoju raka szyjki macicy. Materiały i metody. W obecnej pracy analizowano obecność wirusa HPV wysokiego i niskiego ryzyka u chorych na raka szyjki macicy. Materiał do badań stanowiły utrwalone w parafinie tkanki uzyskane od 22 kobiet z rakiem szyjki macicy. Obecność wirusa HPV określano przy użyciu metody PCR z zastosowaniem odpowiednio dobranych starterów. Wyniki. Wirus HPV wysokiego ryzyka został wykryty w 82% (18/22) przypadków raka szyjki macicy, natomiast wirus niskiego ryzyka w grupie 18% chorych na ten nowotwór (4/22). Liczba przypadków wirusa wysokiego ryzyka była statystycznie znacząco wyższa niż niskiego ryzyka (P<0,05). Wniosek. Metoda PCR jest szybką i czułą techniką wykrywania HPV w próbkach uzyskanych od chorych na raka szyjki macicy.