Artykuł poglądowyPostępy w endoskopii przewodu pokarmowego 2006 – endoskopia górnego odcinka przewodu pokarmowego - Baniukiewicz, Andrzej; Dąbrowski, Andrzej (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2007)
Publikacje, które ukazały się w 2006 r., dostarczyły wielu interesujących informacji dotyczących nowości w endoskopii górnego odcinka przewodu pokarmowego. W niniejszym artykule omówiono ostatnie wytyczne i proponowane standardy postępowania w endoskopii. Przedstawiono również raporty poruszające ważne kwestie związane z pomiarem jakości w gastroskopii. Szczególną uwagę poświęcono doniesieniom naukowym przydatnym w codziennej praktyce klinicznej. Omówiono współczesne trendy w dziedzinie endoskopii górnego odcinka przewodu pokarmowego, które w przyszłości mogą zmienić praktykę medyczną.