Progestageny w hormonalnej terapii zastępczej i antykoncepcji - Mazurek, Andrzej; Kuć, Paweł; Laudański, Tadeusz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Obecnie stosowane progestageny stanowią bardzo szeroką grupę związków chemicznych, różniących się między sobą mechanizmem działania. Syntetyczne progestageny są związkami chemicznymi, wywołującymi różne efekty biologiczne naturalnego progesteronu. Progestageny, poza leczeniem niepłodności i ciąży zagrożonej, praktyczne zastosowanie znajdują również jako składowe leków antykoncepcyjnych i leków stosowanych w hormonalnej terapii zastępczej (HTZ). Doniesienia ostatnich lat, dotyczące wpływu preparatów stosowanych zarówno w antykoncepcji, jak i w HTZ na układ sercowo-naczyniowy, układ nerwowy, układ krzepnięcia oraz gospodarkę węglowodanową i lipidową sugerują, że przy wyborze leku należy zwrócić szczególną uwagę nie tylko na komponentę estrogenową, ale także na rodzaj progestagenu, aby maksymalnie zniwelować ryzyko wystąpienia powikłań. Dlatego też wybór preparatu, rodzaju zawartego w nim progestagenu oraz jego dawki i drogi podawania powinien być dobrany przez lekarza indywidualnie w każdym przypadku, po analizie zgłaszanych przez kobietę dolegliwości, jej wieku oraz współistniejących chorób i obciążeń rodzinnych. To właśnie lekarz wraz z pacjentką podejmują decyzję o rodzaju i drodze podawania leku oraz o czasie trwania terapii.