Artykuł poglądowyNowe techniki obrazowania w endoskopii – postępy w 2006 r. - Kohut, Maciej; Marek, Tomasz (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2007)
Filozofia zastosowania większości nowych technik nadal opiera się na odnalezieniu przez endoskopistę podejrzanego miejsca podczas konwencjonalnej endoskopii. Można zauważyć tendencję do stosowania endoskopii wysokiej rozdzielczości jako badania wstępnego, a dopiero później nowych technik obrazowania. Te ostatnie metody stosujące bardzo duże powiększenia nadają się do oceny bardzo niewielkich powierzchni błony śluzowej. Celem pracy jest omówienie najważniejszych doniesień, jakie ukazały się w 2006 r., dotyczących względnie nowych technik endoskopowych, ale już o ugruntowanej pozycji w arsenale endoskopowym, oraz przedstawienie całkiem nowych technik, będących na etapie eksperymentalnym. W przypadku tych ostatnich – poza pierwszymi dostępnymi wynikami – omówiono technikę badania. Z uznanych metod omówiono endoskopię wysokiej rozdzielczości, chromoskopię, obrazowanie wąską wiązką i autofluorescencję. Spośród metod eksperymentalnych zaprezentowano laserową endomikroskopię współogniskową, endocytoskopię i spektroskopię elastycznego rozpraszania.