Kardiochirurgia DorosłychWpływ wielkości lewego przedsionka na skuteczność ablacji RF u pacjentów z utrwalonym migotaniem przedsionków poddanych operacji wymiany zastawki mitralnej – obserwacje roczne - Myrdko, Tomasz; Rudziński, Paweł; Śnieżek-Maciejewska, Maria; Piątek, Jacek; Sadowski, Jerzy (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Wstęp: U pacjentów z wadą zastawki mitralnej oraz obecnoś- cią utrwalonego migotania przedsionków (AF) zawsze można stwierdzić różnego stopnia powiększenie wymiarów lewego przedsionka (LP). Cel pracy: Ocena wpływu wielkości lewego przedsionka na skuteczność wykonanej ablacji prądem o częstotliwości radiowej (RF) u pacjentów z utrwalonym migotaniem przedsionków i poddanych jednoczasowej operacji wymiany zastawki mitralnej. Materiał i metody: Badaniem objęto grupę 50 pacjentów z utrwalonym migotaniem przedsionków (trwającym co najmniej rok), u których wykonano ablację RF w zakresie lewego przedsionka, a następnie wymieniono zastawkę mitralną na sztuczną. W badanej grupie było 39 kobiet i 11 mężczyzn, średni wiek pacjentów wynosił 61,9±7,4 roku (50–76 lat). Wymiar lewego przedsionka był mierzony w osi długiej przymostkowej w wymiarze przednio-tylnym. Pacjenci byli podzieleni na 3 grupy, w zależności od wielkości lewego przedsionka: grupa A – chorzy z łagodnym powiększeniem LP (4–5 cm); grupa B – pacjenci z umiarkowanie powiększonym LP (5 6 cm). Wyniki: W obserwacji po roku rytm zatokowy stwierdziliśmy u 62,5% pacjentów z grupy A; u 61,8% pacjentów z grupy B i zaledwie u 12,5% chorych z ostatniej grupy. Wyniki te okazały się nieistotne statystycznie. Wnioski: 1. Łagodne i umiarkowane powiększenie LP wydaje się nie mieć wpływu na skuteczność ablacji RF w naszej grupie chorych. 2. Powiększenie LP powyżej 6 cm powoduje najczęściej nieskuteczną ablację. 3. Ocena rzeczywistego wpływu LP na skuteczność ablacji wymaga przebadania większej liczby chorych i kilkuletnich obserwacji.